Innlegg

FSC-partner for miljø og bærekraft | SKG - Spesialister innen profilert emballasje

Plastfri leveranse: Ny miljøkopp uten PE-belegg

Når du serverer kaffe, te, vann eller brus i en engangskopp med firmalogo, blir avfallet fort til et visittkort for hvem som har vært miljøsynderen. Vi i SKG Emballasje har derfor vært på jakt etter en mer miljøvennlig type logokopp som gjør din markedsføring både effektiv og miljøsmart.

Nå presenterer vi vår plastfrie logokopp til kunder som er opptatt av grønnere valg. Hele leveransen av miljøkoppen er plastfri. Koppen er laget av mest mulig fiber, og både hygienestrømpene, tapen og ytteresken er av ubleket papir helt uten plast. Dobbelveggkopper har i tillegg et ytterlag av miljøvennlig, resirkulert papir.

Miljøkoppen kommer med en rekke gode og miljøsmarte egenskaper. Den

  • har en vanntett barriere uten PE-belegg.
  • bidrar til mindre forsøpling.
  • brytes enklere ned over tid uten mikroplast i naturen.
  • er uten EU-merke for plast i produktet.
  • kommer innpakket i plastfrie papirstrømper, kartong og papirtape.
  • har miljømerker som gjør fordelene synlig.
  • gir din bedrift en grønn profil.

Vår plastfrikopp består av over 99,5% fiber og er i teori mer enn 95% gjenvinbar til nytt papir. Det er bekreftet med HTP-sertifikat i labanalyser. Som kunde kan du sette vår miljømerke på koppen for å gjøre din innsats synlig:

Miljøsmarte pappkopper med trykk uten PE i barreien | Kopper | SKG - Spesialister innen profilert emballasje

Forskjellen mellom standard og plastfri

Forskjellen til vanlige pappkrus ligger i miljøvennlighet og pris. Vår pappkopp uten PE-barriere er laget av mest mulig naturlig og fornybart materiale. Plastfrie kopper fra SKG har en vannbasert barriere som kan fjernes i gjenvinningsprosessen, viser labortester. Det er en god forutsetning for å kunne bli resirkulert.

Den plastfrie pappkoppen er av like høy kvalitet som en standard pappkrus, men noe dyrere. Materialet er nyutviklet, produksjonen er mer komplisert og råvarene er dyrere. Til gjengjeld slipper du EU-plastmerket, og kan markedsføre en plastfri leveranse.

Begge typer kopper, både plastfri og standard, sorteres i Norge som restavfall. Det er fordi våt fiber og matrester er uegnet for resirkulering. Fibrene i kartongen blir ødelagt av å bli våte. Fett og bakterier i matrester odelegger for de kjemiske prosessene når papir blir gjenvunnet. En ren plastfrikopp uten drikkerester kan sorteres som kartong.

Det er viktig å kommunisere hvor mye vi tenker miljø i SKG. For fremtiden håper jeg, at hver eneste plastfrie kopp kan bli til nytt papir.

Amit Garg, daglig leder i SKG Emballasje AS

Materialet er så ferskt, at det norske avfallssystemet ikke er moderne nok for plastfri-koppen. Norske gjenvinningsanlegg vil utsortere den fra papirstrømmen, da de ikke kjenner forskjell mellom standard og plastfri. Men plastfri-koppen er klar for et teknologiløft som papirindustri i Europa jobber med å ta i 2022-2025.

Hva med gode, gamle pappkrus?

Standard pappkopper som vi kjenner, er faktisk ikke bare papp. Den inneholder også mikrotynn plast i fuktbarrieren. Dette PE-belegget er en rimelig og effektiv måte på å gjøre koppen tett. Men selv så lite plast som 2% ødelegger for materialgjenvinning av kartongen. Alle pappkrus sorteres derfor i Norge som restavfall.

Nye EU-merker for engangsplast | Plast i produktet | SKG Emballasje - Spesialister innen profilert emballasje
EU-merker for enhver kopp med plast på minimum 1,4 x 2,8 cm.

Til et plastproblem blir drikkebegre først, når de havner i naturen. Der blir de til mikroplast, og forurenser havet, fjellet og matjord. Derfor er visse typer drikkebegre nylig satt på EUs røde liste for produkter de ønsker mindre av. Fra 1. oktober 2021 må hver kopp få et godt synlig “Plast i Produktet”-merke. Ønsker du et design uten merker, så kan du velge en kopp uten plast.

Mer miljøvennlig enn bioplast eller voks

Hva er miljøvennlig emballasje? Det er nesten umulig å svare på generelt. SKG hører derfor regelmessig med emballasjeekspertene fra Grønt Punkt Norge om sine produkter. Blandete materialer som bioplast, mineralbaserte lag, voks eller vannløselige belegg sammen med fiber er ofte dårlig egnet for gjenvinning, forklarer Sina Lystvet, fagansvarlig for materialer og teknologi i Grønt Punkt. Mange kjente miljøkopper inneholder fortsatt plast og andre materialer som forurenser i papir-gjenvinningsprosessen.

Det er vanskelig å manøvrere, når alle utgir seg for å være miljøvennlige.

Sina Maria Lystvet, Fagansvarlig for materialer og teknologi Grønt Punkt Norge belyser sammen med SKG Emballasje, hvilken type engangskopp kan være best for miljøet.

Alle engangskopper, også deres grønne varianter som biokopper med bioplast (PLA), har forskjellige fordeler og ulemper. Bioplast som mest kjent alternativ, erstatter for eksempel olje med en naturlig planteandel, er ikke resirkulerbar, men ofte komposterbar. Norge ønsker omvendt å resirkulere mer plast, og mangler muligheter for kompostering. Bioplast er ellers faktisk like giftig som annen plast, fastslår co-autor Martin Wagner, førsteamanuensis ved Institutt for biologi ved NTNU. Det er en ny utvikling forskning har kommet frem til. Det gjør bioplast nå i Norge til et dårligere valg.

Emballasjen utgjør bare en brøkdel av fotavtrykket

Hva du velger å drikke av, er kanskje ikke den største miljøfaktoren. Selv porselenkrus kommer dårlig ut, da de bruker mye energi i produksjon og forurenser miljøet når du vasker dem. Ved en engangskopp utgjør faktisk forbløffende 73% av miljøfotavtrykket melkeproduktene i drikken! Om du vil velge enda grønnere, så anbefaler vi deg, at du tar deg en logokopp uten melk med god samittighet.

Estimates from “How Bad are Bananas? The Carbon Footprint of Everything” by Mike Berners-Lee euronews.com

Les mer

Logokopp – vår nettside for kopper og Take Away emballasje fra 100 stk
https://logokopp.no/

Emballasje-eksperten – Grønt Punkt Norge – 26.1.2021
https://www.grontpunkt.no/nyhet/emballasje-eksperten/

Engangsprodukter i plast blir forbudt – Miljødirektoratet 11.03.2021
https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2021/mars-2021/engangsprodukter-i-plast-blir-forbudt/

Is your reusable coffee cup really making a difference? – euronews.com 12.2.2020
https://www.euronews.com/green/2020/02/12/is-your-reusable-coffee-cup-really-making-a-difference

Miljøvennlig plast er like giftig som annen plast – Forskning.no 06.10.2020
https://forskning.no/biokjemi-miljogifter-ntnu/miljovennlig-plast-er-like-giftig-som-annen-plast/1747278

Wrappapir med trykk | Take Away | SKG - Spesialister innen profilert emballasje

NY: Wrappapir og salatskål med logo fra 1.000 stk

Pssst… her er det noe nytt til hamburger, pita, påsmurt og salat! Nå har vi wrappapir og salatskåler med trykk fra 1.000 stk. Disse to ferskingene kan du bestille på vår egen nettside for take away produkter logokopp.no. Selvfølgelig i ditt eget design, inkludert gratis design og frakt med prisløfte – helt uten skjulte kostnader.

Bestill nå, og få med deg gode lanserings-rabatter for et eller flere produkter. Tilbudet gjelder t.o.m. 14.5.2021 med rabatter for de første 3 produktene i samme bestilling fra logokopp:

Rabattkode: NYLOGO30
10% rabatt på første logoprodukt
20% rabatt på andre logoprodukt
30% på tredje logoprodukt

Logokopp.no – Små opplag og hurtig levering

logokopp.no/ har SKG samlet all emballasje med logotrykk til take-away som kan leveres express og i lavt antall på en egen nettside. Der finner du alle produkter med sluttpris eks mva inkludert design og frakt. Bestill nå på logokopp, og start med din egen profilerte embalasjeserie til en rimelig penge!

Takk for flotte bilder av våre produkter, Ida Skustad Moe og Glenn fra sonjufoto.no.