FSC-partner for miljø og bærekraft | SKG - Spesialister innen profilert emballasje
  • Nytt produkt

Ny miljøkopp med 100% plastfri leveranse

Når du serverer kaffe, te, vann eller brus i en engangskopp med firmalogo, blir avfallet fort til et visittkort for hvem som har vært miljøsynderen. Vi i SKG Emballasje har derfor vært på jakt etter en mer miljøvennlig type logokopp som gjør din markedsføring både effektiv og miljøsmart.

Nå presenterer vi vår plastfrie logokopp til kunder som er opptatt av grønnere valg. Hele leveransen av miljøkoppen er plastfri, både koppen, hygieneinnpakningen, tape og fraktesken.

Vår miljøkopp består av 100% fiber og er i teori mer enn 95% gjenvinbar til nytt papir. Det er bekreftet med HTP-sertifikat i labanalyser. Miljøkoppen kommer med en rekke gode og miljøsmarte egenskaper. Den

  • er 100 % plastfri
  • bidrar til mindre forsøpling.
  • etterlater ingen mikroplast i naturen, i havet eller på fjellet.
  • er uten EU-merke for plast i produktet.
  • gir din bedrift et grønn profil.

Forskjellen mellom standard og plastfri

Forskjellen til vanlige pappkrus ligger i miljøvennlighet og pris. En pappkopp i rent papir er avnaturlig og fornybart materiale som ikke etterlater mikroplast. Plastfrie kopper fra SKG har en vannbasert barriere som enkelt kan fjernes i gjenvinningsprosessen, viser labortester. Det er en god forutsetning for å kunne bli resirkulert til nytt papir.

Materialet er så ferskt, at det norske avfallssystemet ikke ser forskjellen mellom standard og plastfrie pappkrus enda. Begge typer sorteres derfor foreløpig som restavfall. Tiden etter 2025 vil vise veien, fordi avfallssytemet i Norge er i ombygging og skal bli smartere.

Det er viktig å kommunisere hvor mye vi tenker miljø i SKG. For fremtiden håper jeg, at hver eneste plastfrie kopp kan bli til nytt papir.

Amit Garg, daglig leder i SKG Emballasje AS

Den plastfrie pappkoppen er av like høy kvalitet som en standard pappkrus, men noe dyrere. Den er nyutviklet høyteknologi, produksjonen er mer komplisert og råvarene er dyrere. Til gjengjeld slipper du EU-plastmerket, og kan markedsføre din grønne bedriftsprofil med en 100% plastfri leveranse.

Hva med gode, gamle pappkrus?

Standard pappkopper som vi kjenner, er faktisk ikke bare papp. Den inneholder også plast i en mikrotynn fuktbarriere. Dette PE-belegget er en rimelig, godkjent og effektiv måte på å gjøre koppen tett. Men selv en så lite plast som 2% ødelegger for papirgjenvinning. Alle pappkrus sorteres derfor i Norge som restavfall.

Nye EU-merker for engangsplast | Plast i produktet | SKG Emballasje - Spesialister innen profilert emballasje
EU-merker for enhver kopp med plast på minimum 1,4 x 2,8 cm.

Til et plastproblem blir drikkebegre først, når de havner i naturen. Der blir de til mikroplast, og forurenser havet, fjellet og matjord. Derfor er visse typer drikkebegre nylig satt på EUs røde liste for produkter de ønsker mindre av. Fra 3. juli 2021 må hver kopp få et godt synlig “plast i produktet”-merke. Ønsker du et design uten merker, så kan du velge en kopp uten plast.

Mer miljøvennlig enn bioplast eller voks

Hva er miljøvennlig emballasje? Det er nesten umulig å svare på generelt. SKG hører derfor regelmessig med emballasjeekspertene fra Grønt Punkt Norge om sine produkter. Blandete materialer som bioplast, mineralbaserte lag, voks eller vannløselige belegg sammen med fiber er ofte dårlig egnet for gjenvinning, forklarer Sina Lystvet, fagansvarlig for materialer og teknologi. Mange kjente miljøkopper inneholder fortsatt plast og andre materialer som forurenser i papir-gjenvinningsprosessen.

Det er vanskelig å manøvrere, når alle utgir seg for å være miljøvennlige.

Sina Maria Lystvet, Fagansvarlig for materialer og teknologi Grønt Punkt Norge belyser sammen med SKG Emballasje, hvilken type engangskopp kan være best for miljøet.

Alle engangskopper, også deres grønne varianter som biokopper med bioplast (PLA), har forskjellige fordeler og ulemper for miljøet. Bioplast som mest kjent alternativ, erstatter for eksempel olje med en naturlig planteandel, er ikke resirkulerbar, men ofte komposterbar. Norge ønsker omvendt å resirkulere mer plast, og mangler muligheter for kompostering. Bioplast er ellers faktisk like giftig som annen plast, fastslår co-autor Martin Wagner, førsteamanuensis ved Institutt for biologi ved NTNU. Det er en ny utvikling forskning har kommet frem til. Det gjør bioplast nå i Norge til et dårligere valg.

Emballasjen utgjør bare en brøkdel av fotavtrykket

Hva du velger å drikke av, er kanskje ikke den største miljøfaktoren. Selv porselenkrus kommer dårlig ut, da de bruker mye energi i produksjon og forurenser miljøet når du vasker dem. Ved en engangskopp utgjør faktisk forbløffende 73% av miljøfotavtrykket melkeproduktene i drikken! Om du vil velge enda grønnere, så anbefaler vi deg at du tar deg en logokopp med god samvittighet uten melk med god samittighet.

Estimates from “How Bad are Bananas? The Carbon Footprint of Everything” by Mike Berners-Lee euronews.com

Les mer

Logokopp – vår nettside for kopper og Take Away emballasje fra 100 stk
https://logokopp.no/

Emballasje-eksperten – Grønt Punkt Norge – 26.1.2021
https://www.grontpunkt.no/nyhet/emballasje-eksperten/

Engangsprodukter i plast blir forbudt – Miljødirektoratet 11.03.2021
https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2021/mars-2021/engangsprodukter-i-plast-blir-forbudt/

Is your reusable coffee cup really making a difference? – euronews.com 12.2.2020
https://www.euronews.com/green/2020/02/12/is-your-reusable-coffee-cup-really-making-a-difference

Miljøvennlig plast er like giftig som annen plast – Forskning.no 06.10.2020
https://forskning.no/biokjemi-miljogifter-ntnu/miljovennlig-plast-er-like-giftig-som-annen-plast/1747278