Innlegg

Postposer med trykk i resirkulert plast | Fraktemballasje | SKG - Spesialister innen profilert emballasje

Resirkulert plast

En resirkulert plastpose er en praktisk, rimelig og gjenvinnbar emballasje med mer miljøvennlige egenskaper. Plastposer av resirkulert plast (ReLDPE) er laget av gjenvunnet plast, og utnytter ressurser som allerede finnes. Hos SKG får du en rimeligere pris per pose, når du velger 80% resirkulert materiale.

Ved å velge en pose i resirkulert plast, bidrar du til å bygge opp et bærekraftig system som håndterer og resirkulerer avfallet i Norge riktig. Poser laget av resirkulert plast sparer naturressurser. Du sparer miljøet for om lag 2,6 kilo CO2 for hver kilo plast som gjenvinnes.[2] Med dagens muligheter kan plast resirkuleres omtrent ti ganger.[1]

SKG hjelper deg med posen

Velger du produkter fra SKG, gir vi deg gratis veiledning og riktig miljømerking med i ordreprosessen. Vi gir deg gode argumenter, dagsaktuelle priser og svarer på dine spørsmål rundt miljø. For å fremme miljøsaken, får du en bedre innkjøpspris hos oss på resirkulerte poser. Send oss prosjektet ditt, vi gleder oss til å høre fra deg!

Resirkulerte poser i våre tre mest solgte størrelser på 26×35+4 cm, 45×50+4 cm og 60×50+4 cm.

Våre resirkulerte poser inneholder en andel mellom 40-80 % av gjenvunnet materiale. Råvaren stammer fra gjenvunnede rester etter egen produksjon blandet med innsamlet og resirkulert plast fra husholdninger sammen med en liten andel ny plast. En slik bærepose er sterk og har gode trykkegenskaper.

Trykk med ørsmå skjønnhetsflekker

Resirkulert plast er et materiale som består av ulik sammensatt råvare. Dette kan synes i trykket. Små restpartikler gjør materialet mindre hvit, og teksturen er mer kornete sammenlignet med ny plast.

Et perfekt design omfavner slike skjønnhetsflekker, og bruker miljøfordelen i tekst og grafikk. Du får best trykkvalitet med jevn overflate ved å velge en mindre andel på rundt 40% resirkulert plast.

Tilpass emballasjen etter ditt produkt

Vår medium standardpose på 45×50+8 cm og 45my bærer like mye som en handlepose fra dagligvarehandel. Har du tunge eller spisse varer eller ønsker sterkere poser, anbefaler vi tykkere folie.

Du kan fritt velge blant forskjellige folietykkelser, egen andel resirkulert plast på 40-80% og egen størrelse. En pose som er liten og av tynnere folie er både mer miljøvennlig og rimeligere. Forteller du oss hva posen skal brukes til, anbefaler vi en passende pose.

Vis frem gode miljøegenskaper

Alle våre poser har norske gjenvinningssymboler og merker som viser frem posens gode miljøegenskaper. Du kan velge blant merkene, og tilpasse med egne tekster om din miljøinnsats.

Rene, brukte plastposer sorteres som plast, skitne poser med rester kastes i restavfall. Det beste for miljøet er å bruke posene om igjen, for å deretter brukes om igjen som avfallspose i hjemmet på slutten av sin livssyklus.

Postposer med trykk i resirkulert plast | Fraktemballasje | SKG - Spesialister innen profilert emballasje

Miljøavgift for resirkulering

Resirkulering i Europa og Norge øker raskt. Plastposer er laget av rent materiale med høy kvalitet som egner seg godt til materialgjenvinning som ny plast. Det som fortsatt mangler i Norge, er et system for resirkulering i tilstrekkelig skala.

For å få fart i saken ble det siden 2015 innført miljøavgifter på plast. Grønt Punkt og Handelens Miljøfond krever inn og fordeler midlene for å samle inn, sortere og resirkulere mer plast lokalt her i Norge. I dag ligger vederlagssatsen på 3,49 kr/kg[1] for nyprodusert emballasjeplast og et plastposekontingent på 1 kr pr solgt butikkpose[2].

Med disse midlene forskes og jobbes det i Norge for å utnytte verdifulle materialer. Slik blir plastposen en ressurs i et bærekraftig system som lager nytt av ting som allerede finnes, istedenfor å bruke nye naturressurser.


[1] https://www.grontpunkt.no/medlemskap/vederlagssatser/

[2] https://handelensmiljofond.no/nyheter/plastposekontingenten-oker


[2] https://www.grontpunkt.no/nyhet/fem-fakta-hva-skjer-med-plasten-du-sorterer/

[1] https://www.fortum.no/sporsmal-og-svar-om-plastgjenvinning

Kontakt

SKG Emballasje AS
Ingeniør Rybergs gate 99
3027 Drammen

kontakt@skg.no eller tlf 31 41 40 42

Kontakt oss

Plastposer med trykk resikulert | Poser | SKG - Spesialister innen profilert emballasje

Tykkere plast og gjenbruk mer miljøvennlig

Sterke butikkposer som gjenbrukes til restavfall, gjør miljøet en tjeneste. Med det slår Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo et slag for litt tykkere plastposer i en aktuell avisartikkel. Ikke bare gjør de en bedre jobb med avfallet, de er også ofte resirkulert og i tillegg brukt flere ganger. Gjenbruk er best for miljøet, her først som bæreposer og sist som restavfallspose.

Mens Handelens Miljøfond heller anbefaler mikrotynne plastposer på rull som bruker mindre plast per pose, opplever renovasjonsarbeiderne, at den type poser sprekker. Løst avfall kan skade søppelbiler og avfallsanlegg. I en stabil pose som også trosser spisse gjenstander, kommer avfallet trygt frem til sortering og blir sammen med avfallet forsvarlig håndtert.

Det slår et slag for en av våre sterkeste posisjoner:

En god pose er en som gjør en god jobb.

Amit Garg, daglig leder i SKG Emballasje AS

Når er plast bedre?

Plastposen kan være et mer miljøsmart valg, avhengig av hva posen brukes til. Du kan bidra til en mer miljøvennlig plastpose, ved å gå for en plastposer med miljøsmarte egenskaper.Hos SKG bestiller du spesialproduserte poser for dine formål, i valgfrie størrelser og miljøsmarte alternativer. Våre plastposer er

  • laget av gjenvunnet plast,
  • produsert med 100% fornybar energi,
  • fra miljøriktig, ansvarlig produksjon med etiske kar,
  • 100% resirkulerbare som plast.

SKG anser plast som en klar vinner for spisse og tunge gjenstander, fuktige varer eller for å bære varer trygt hjem i en solid, norsk regnskur. Plast har lav vekt og bruker lite plass. Det gir fordeler ved mindre lagringsplass og færre lastemetre og lavere vekt under transport. Totalt sett kan plast derfor ha et bedre miljøregnskap enn papir.

Miljømerker for miljøsmarte egenskaper

Som kunde hos SKG kan du velge, å trykke alle disse gode egenskapene på din pose. Vi har laget miljømerker for deg som viser dine kunder, at du har tatt et grønt valg.

Ta kontakt, så veileder vi deg gjerne til en mer miljøvennlig pose med logo – både i plast eller papir!

SKG Emballasje AS

kontakt@skg.no eller tlf. 31 41 40 42

Les mer

Slår et slag for plastposer til restavfallet: – Positivt

https://www.ao.no/slar-et-slag-for-plastposer-til-restavfallet-positivt/s/5-128-254145

Avisa OSLO, 7.2.2022

FSC-partner for miljø og bærekraft | SKG - Spesialister innen profilert emballasje

Plastfri leveranse: Ny miljøkopp uten PE-belegg

Når du serverer kaffe, te, vann eller brus i en engangskopp med firmalogo, blir avfallet fort til et visittkort for hvem som har vært miljøsynderen. Vi i SKG Emballasje har derfor vært på jakt etter en mer miljøvennlig type logokopp som gjør din markedsføring både effektiv og miljøsmart.

Nå presenterer vi vår plastfrie logokopp til kunder som er opptatt av grønnere valg. Hele leveransen av miljøkoppen er plastfri. Koppen er laget av mest mulig fiber, og både hygienestrømpene, tapen og ytteresken er av ubleket papir helt uten plast. Dobbelveggkopper har i tillegg et ytterlag av miljøvennlig, resirkulert papir.

Miljøkoppen kommer med en rekke gode og miljøsmarte egenskaper. Den

  • har en vanntett barriere uten PE-belegg.
  • bidrar til mindre forsøpling.
  • brytes enklere ned over tid uten mikroplast i naturen.
  • er uten EU-merke for plast i produktet.
  • kommer innpakket i plastfrie papirstrømper, kartong og papirtape.
  • har miljømerker som gjør fordelene synlig.
  • gir din bedrift en grønn profil.

Vår plastfrikopp består av over 99,5% fiber og er i teori mer enn 95% gjenvinbar til nytt papir. Det er bekreftet med HTP-sertifikat i labanalyser. Som kunde kan du sette vår miljømerke på koppen for å gjøre din innsats synlig:

Miljøsmarte pappkopper med trykk uten PE i barreien | Kopper | SKG - Spesialister innen profilert emballasje

Forskjellen mellom standard og plastfri

Forskjellen til vanlige pappkrus ligger i miljøvennlighet og pris. Vår pappkopp uten PE-barriere er laget av mest mulig naturlig og fornybart materiale. Plastfrie kopper fra SKG har en vannbasert barriere som kan fjernes i gjenvinningsprosessen, viser labortester. Det er en god forutsetning for å kunne bli resirkulert.

Den plastfrie pappkoppen er av like høy kvalitet som en standard pappkrus, men noe dyrere. Materialet er nyutviklet, produksjonen er mer komplisert og råvarene er dyrere. Til gjengjeld slipper du EU-plastmerket, og kan markedsføre en plastfri leveranse.

Begge typer kopper, både plastfri og standard, sorteres i Norge som restavfall. Det er fordi våt fiber og matrester er uegnet for resirkulering. Fibrene i kartongen blir ødelagt av å bli våte. Fett og bakterier i matrester odelegger for de kjemiske prosessene når papir blir gjenvunnet. En ren plastfrikopp uten drikkerester kan sorteres som kartong.

Det er viktig å kommunisere hvor mye vi tenker miljø i SKG. For fremtiden håper jeg, at hver eneste plastfrie kopp kan bli til nytt papir.

Amit Garg, daglig leder i SKG Emballasje AS

Materialet er så ferskt, at det norske avfallssystemet ikke er moderne nok for plastfri-koppen. Norske gjenvinningsanlegg vil utsortere den fra papirstrømmen, da de ikke kjenner forskjell mellom standard og plastfri. Men plastfri-koppen er klar for et teknologiløft som papirindustri i Europa jobber med å ta i 2022-2025.

Hva med gode, gamle pappkrus?

Standard pappkopper som vi kjenner, er faktisk ikke bare papp. Den inneholder også mikrotynn plast i fuktbarrieren. Dette PE-belegget er en rimelig og effektiv måte på å gjøre koppen tett. Men selv så lite plast som 2% ødelegger for materialgjenvinning av kartongen. Alle pappkrus sorteres derfor i Norge som restavfall.

Nye EU-merker for engangsplast | Plast i produktet | SKG Emballasje - Spesialister innen profilert emballasje
EU-merker for enhver kopp med plast på minimum 1,4 x 2,8 cm.

Til et plastproblem blir drikkebegre først, når de havner i naturen. Der blir de til mikroplast, og forurenser havet, fjellet og matjord. Derfor er visse typer drikkebegre nylig satt på EUs røde liste for produkter de ønsker mindre av. Fra 1. oktober 2021 må hver kopp få et godt synlig “Plast i Produktet”-merke. Ønsker du et design uten merker, så kan du velge en kopp uten plast.

Mer miljøvennlig enn bioplast eller voks

Hva er miljøvennlig emballasje? Det er nesten umulig å svare på generelt. SKG hører derfor regelmessig med emballasjeekspertene fra Grønt Punkt Norge om sine produkter. Blandete materialer som bioplast, mineralbaserte lag, voks eller vannløselige belegg sammen med fiber er ofte dårlig egnet for gjenvinning, forklarer Sina Lystvet, fagansvarlig for materialer og teknologi i Grønt Punkt. Mange kjente miljøkopper inneholder fortsatt plast og andre materialer som forurenser i papir-gjenvinningsprosessen.

Det er vanskelig å manøvrere, når alle utgir seg for å være miljøvennlige.

Sina Maria Lystvet, Fagansvarlig for materialer og teknologi Grønt Punkt Norge belyser sammen med SKG Emballasje, hvilken type engangskopp kan være best for miljøet.

Alle engangskopper, også deres grønne varianter som biokopper med bioplast (PLA), har forskjellige fordeler og ulemper. Bioplast som mest kjent alternativ, erstatter for eksempel olje med en naturlig planteandel, er ikke resirkulerbar, men ofte komposterbar. Norge ønsker omvendt å resirkulere mer plast, og mangler muligheter for kompostering. Bioplast er ellers faktisk like giftig som annen plast, fastslår co-autor Martin Wagner, førsteamanuensis ved Institutt for biologi ved NTNU. Det er en ny utvikling forskning har kommet frem til. Det gjør bioplast nå i Norge til et dårligere valg.

Emballasjen utgjør bare en brøkdel av fotavtrykket

Hva du velger å drikke av, er kanskje ikke den største miljøfaktoren. Selv porselenkrus kommer dårlig ut, da de bruker mye energi i produksjon og forurenser miljøet når du vasker dem. Ved en engangskopp utgjør faktisk forbløffende 73% av miljøfotavtrykket melkeproduktene i drikken! Om du vil velge enda grønnere, så anbefaler vi deg, at du tar deg en logokopp uten melk med god samittighet.

Estimates from «How Bad are Bananas? The Carbon Footprint of Everything» by Mike Berners-Lee euronews.com

Les mer

Logokopp – vår nettside for kopper og Take Away emballasje fra 100 stk
https://logokopp.no/

Emballasje-eksperten – Grønt Punkt Norge – 26.1.2021
https://www.grontpunkt.no/nyhet/emballasje-eksperten/

Engangsprodukter i plast blir forbudt – Miljødirektoratet 11.03.2021
https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2021/mars-2021/engangsprodukter-i-plast-blir-forbudt/

Is your reusable coffee cup really making a difference? – euronews.com 12.2.2020
https://www.euronews.com/green/2020/02/12/is-your-reusable-coffee-cup-really-making-a-difference

Miljøvennlig plast er like giftig som annen plast – Forskning.no 06.10.2020
https://forskning.no/biokjemi-miljogifter-ntnu/miljovennlig-plast-er-like-giftig-som-annen-plast/1747278

Nye EU-merker for engangsplast | Plast i produktet | SKG Emballasje - Spesialister innen profilert emballasje

Nye EU-merker for pappkrus, plastkopper og våtservietter

Fra 3. juli 2021 får en rekke engangsprodukter som inneholder plast nye EU-merker. Merkene er en del av EUs direktiv om plastprodukter. Plastdirektivet gir nye regler for engangsplast, med både nye merker og noen produkter som er totalt forbudt. Det er viktig at alle som bruker slike engangsprodukter gjør seg kjent med de nye reglene. For deg som ikke ønsker stygge merker på din kopp, kan SKG tilby plastfrie alternativer.

Lov å bruke opp emballasjen man allerede har

Miljødepartementet informerer om, at merkeplikt og omsetningsforbud bare gjelder for produkter som har kommet etter 3. juli 2021 til Norge. Det betyr at man kan bruke opp og selge alle engangsprodukter man allerede har fra før denne datoen.

Produkter som får «Plast i Produktet»-merker

Merkingen skal gjøre obs på at plast ikke hører til i naturen, og at vi må håndtere avfall rikitg for å forhindre forsøpling. I SKG Emballsje trykker vi de nye merkenere på våre standard pappkrus, plastbegre og våtservietter.

Nye EU-merker for engangsplast | Plast i produktet | SKG Emballasje - Spesialister innen profilert emballasje
Nye merker på alle pappkrus og plastkopper: minst 1,4×2,8 cm og maks 6×3 cm store

Alle engangsprodukter helt eller delvis laget av plast som blir merket med «PLAST I PRODUKTET»-merket er:

  • Sanitetsprodukter
  • Våtservietter
  • Tobakksvarer med filter og filter til tobakksvarer
  • Drikkebegre og drikkevaremballasje

Produkter som blir forbudt

En rekke andre produkter av plast vil bli totalt forbudt i samme ordning:

  • Bomullspinner og sugerør (untatt medisinsk utstyr)
  • Bestikk (gafler, kniver, skjeer og spisepinner)
  • Tallerkener
  • Rørepinner til drikkevarer
  • Ballongpinner og festemekanismer til slike pinner
  • Matbeholdere, drikkevareemballasje og drikkebegre av isopor (type EPS) inkludert korker og lokk til disse
  • Alle produkter av okso-nedbrytbar plast.

For disse produktene fastlsår EU at det finne gode nok løsninger i ikke-plast. Håpet er, at forbudet reduserer bruken av disse plastartiklene med 1,9 milliarder enheter eller 3.600 tonn årlig i Norge.  

Like symboler i hele EU/EØS

Det har vært kjent lenge, at EU ville samkjøre en ny merkeordning. Forskjellen i merkene for hvert land er bare at teksten står i landets språk. Ellers er symbolet, størrelsen og reglene helt lik over hele over hele EU/ EØS. Miljødirektoratet utarbeider hvordan de nye merkekravene gjennomføres i Norge. Her til lands skal de inn i Avfallsforskriften innen sommer 2021. Mange produsenter og importører har derfor allerede begynt å fase ut de produktene som blir regulert.

Klistremerker i overgangen

I en overgangsperiode er det ok å bruke klistremerker på produkter. Både EU og Norge er svært fosinket i sin lovgivingsprosess. Produsenter, importører og leverandører står fortsatt uvitende hvordan de nye reglende konkret skal bli. Derfor vil det bli tillat med en overgangsløsning med klistremerker, der man ikke rekker å omstille produksjon eller stoppe import til norsk marked i tide.

Plastfrie kopper uten Plast i produktet-merker

Ønsker du et design uten merker, så kan du velge en plastfri variant av engangskoppen. Denne typen drikkebeger slipper de nye merkene.

Forskjellen til vanlige pappkrus ligger i miljøvennlighet og pris. En plastfri kopp er dyrere enn vanlige kopper, fordi den er nyutviklet, produksjon er mer komplisert og råvarene er dyrere.

Utfordringen for miljøet er, at papir fort blir gjennomvåt. Papiroverflater må behandles med et barrierelag for å holde tett. Mange andre miljøkopper bruker bioplast, et mineralbasert lag, voks eller et belegg som kan fjernes i vannbad. Mange av disse inneholder fortsatt plast, og de fleste forurenser gjenvinningsprosessen om de havner i papiravfallet. Plastfrie kopper fra SKG er laget av ingenting annet enn papir i barrierelaget. Disse er derfor en mer miljøvennlig og naturlig alternativ.

SKG-koppene har fått et HTP-sertifikat fra Institut cyclos. Det sier at de består av 100% rent fiber, og har en høy grad av mer enn 95% gjenvinnbarhet. På sikt håper vi derfor, at våre plastfrie kopper kan bli til nytt papir. Men foreløpig er materialet er så ny på markedet, at det tiårs gamle avfallskretsløpet i Norge ikke kan behandle dem riktig enda.

Enn så lenge kan du være trygg på, at din miljøkopp fra SKG

  • kan designes akkurat som du vil uten EU-merker for plast i produktet
  • har ingen PE i barrieren
  • får ingen EU-merker for plast i produktet
  • bidrar til mindre forsøpling, og
  • etterlater ingen mikroplsat i naturen, i havet og på fjellet.

Les mer

Engangsprodukter i plast blir forbudt – Miljødirektoratet 11.03.2021
https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2021/mars-2021/engangsprodukter-i-plast-blir-forbudt/

EU-direktiv om plastprodukter: Norsk gjennomføring – Miljødirektoratet
https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/kjemikalier/regelverk/produktforskriften/plastdirektivet

Krav til merking av engangs plastprodukter – Grønt Punkt 24.1.2021
https://www.grontpunkt.no/nyhet/krav-til-merking-av-engangs-plastprodukter/